Rente op een zakelijke lening

Home » Zakelijke lening »

Rente op een zakelijke lening: Waar moet ik op letten?

Rente op een zakelijke lening: Waar moet ik op letten?

De rente op een zakelijke lening is jarenlang heel laag geweest. De afgelopen 1,5 jaar loopt de rente echter steeds verder op. Door een hogere rente wordt lenen duurder, wat voor sommige ondernemers echte uitdagingen kan betekenen. Lees in dit artikel hoe je also ndernemer kan omgaan met rente.

“In het geval een financier zegt dat je geen rente hoeft te betalen, dan kan je er vanuit gaan dat ze op een andere manier een vergoeding krijgen.”

Zakelijke lening nodig?

Vergelijk 20+ financiers

Binnen 60 seconden

Gratis & vrijblijvend!


Wat is rente?

Rente is de vergoeding die je als betaalt aan de kredietverlener voor het lenen van het geld. Zonder deze vergoeding zal geen bank (of wie dan ook) bereid zijn om een zakelijke lening te verstrekken. Met de rente moet de kredietverlener namelijk al haar kosten betalen. Sommige kredietverleners zeggen dat ze geen rente in rekening brengen. In dit geval kan je er vanuit gaan dat ze op een andere manier een vergoeding krijgen, maar het een andere naam geven.

Waaruit bestaat de rente?

Voor jou als ondernemer is de rente een bepaald percentage (bijvoorbeeld 5% per jaar, kwartaal of maand). Dit is het percentage over de zakelijke lening dat je als vergoeding betaalt om het geld te lenen.

Vanuit het perspectief van de kredietverlener kan je rente doorgaans opdelen in 4 verschillende onderdelen:

  • Inkoopkosten: de kosten die de kredietverlener maakt om jouw geld in te kopen (zij lenen geld om aan jou te lenen).
  • Operationele kosten: de vergoeding zodat de kredietverlener haar personeel, huur en overige kosten kan betalen. Net zoals iedere andere ondernemer.
  • Risicokosten: een kredietverlener maakt een inschatting van het risico er is dat je de lening niet terugbetaalt. Dat risico laat de kredietverlener in haar prijs meewegen.
  • Opslag: bovenstaande onderdelen waren allemaal kostenposten voor de kredietverlener. De opslag is het gedeelte dat de kredietverlener aan de lening verdient.

Waarom gaat de rente op zakelijke leningen omhoog?

Er is afgelopen jaren veel gebeurd; corona, oorlogen. Voornamelijk de start van de oorlog in Oekraïne werd gevolgd door een enorme inflatie. Inflatie betekent dat alle producten en diensten duurder worden. Om de inflatie te remmen heeft de Europese Centrale Bank de rente verhoogd, hierdoor kunnen onder anderen banken niet meer zo goedkoop lenen als voorheen. Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn de inkoopkosten een onderdeel van de uiteindelijke rente die je betaalt. Dus het gevolg: een hogere rente op je zakelijke lening!

Wat is het gevolg van een hogere of lagere rente op mijn zakelijke lening?

Stel rente gaat omlaag. Over het algemeen heeft een lagere rente op een zakelijke lening de volgende gevolgen:

  1. Een zakelijke lening wordt goedkoper.
  2. Je kan meer lenen.

Toevallig is punt 2 het gevolg van punt 1. Een kredietverlener maakt een inschatting wat jouw jaarlijkse betaalcapaciteit is. Omdat je minder rentekosten betaalt, blijft er meer geld over voor aflossing van de lening. Je zakelijke lening wordt dus goedkoper en je kan meer lenen! Helaas werkt het ook andersom als de rente omhoog gaat.

Wat is nu de rente op een zakelijke lening?

De rente op een zakelijke lening is afhankelijk van zoveel factoren, dat hier geen antwoord opgegeven kan worden. Het hangt af van je bedrijf, je financieringsdoel, je financiële situatie, je zekerheden etc.

De beste manier om erachter te komen is door gewoon zakelijke leningen te vergelijken. Probeer dit gratis en vrijblijvend via onze vergelijkservice!